Nieuws

Juulcoaches verbindende aanpak

Ruzies tussen kinderen op school zijn snel geboren. Op de Juliana van Stolbergschool hebben Juul-coaches sinds 2019 de taak om conflicten op te lossen. Het is niet aan de juf of meester om sores op te lossen, maar aan de kinderen zelf. Dat doen de Juul-coaches door vragen te stellen aan beide partijen: wat is er gebeurd, wat dacht je en hoe voelde je je toen en wat is de oplossing die je zoekt? Deze nieuwe aanpak werkt als een trein, vertellen leerling Tobi, schooldirecteur Sigrid Hartman en welzijnswerker Bart Pijper afgelopen dinsdag in het Dagblad van het Noorden.

Image
Aan een speciale tafel praten kinderen hun ruzies uit, onder begeleiding van andere kinderen, de Juulcoaches. Foto: Dagblad van het Noorden, Marcel Jurian de Jong

Meer dan alleen ruzies oplossen

De kern van de aanpak: bouwen aan een herstellen van relaties. Daarom wordt het in Hoogeveen de verbindende aanpak genoemd. En daarin gaat het niet alleen om het oplossen van ruzies. Kinderen op de Juliana van Stolbergschool hebben wekelijkse check-in en check-uit momenten, waarin ze mogen vertellen wat hen op het hart ligt. Zo ontstaat een open sfeer en oefenen ze luistervaardigheden, die van pas komen als er wel een conflict is. Ook het schoolpersoneel doet mee. En dat heeft groot effect volgens schooldirecteur Sigrid Hartman: “De ouders voelen zich meer gehoord door school en merken ander gedrag bij hun kinderen.”

Inspiratie uit Leeds

De nieuwe aanpak komt uit het Engelse Leeds, waar het restorative practice wordt genoemd. In 2018 ging een club van dertig leerkrachten, sportfunctionarissen, schooldirecteuren, beleidsmakers en welzijnswerkers uit Hoogeveen naar de stad ter inspiratie. De reis was opgezet door Jong Hoogeveen, een samenwerking tussen welzijnsorganisaties, scholen en gemeenten om de jongerenperspectieven in de stad te verbeteren. En dat is ook precies het uiteindelijke doel van de verbindende aanpak: om de ‘verbindende gedragsregels’ overal in de wijk van kracht te laten zijn. Zodat uiteindelijk iedereen op dezelfde manier conflicten oplost; van de kinderopvang tot de sportclubs en van het peuterspeelzaal tot de keukentafel. Inmiddels zijn in Hoogeveen al 600 mensen die met jongeren werken getraind in de verbindende aanpak. Zij hebben allemaal een awarenesstraining gevolgd.

Aansluiting andere PricoH-scholen

Het concept wordt omarmd door PricoH. De directies van de andere PricoH-scholen hebben al een training gevolgd. Het is aan de scholen zelf om te beslissen wanneer zij de aanpak ook echt willen gaan toepassen op hun school. Een paar scholen staan al te popelen om aan de slag te gaan. Zodra dat kan, worden daar afspraken mee gemaakt.